logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Defensie sinds meerdere dagen in de actualiteit

18/11/2014

Vandaag, 17 november 2014, heeft minister Steven Vandeput in de Commissie Landsverdediging een eerste reeks toelichtingen gegeven m.b.t. zijn beleidsnota. Hierbij werd nogmaals heel duidelijk herhaald dat er GEEN naakte ontslagen komen bij Defensie.

Het is inmiddels genoegzaam bekend: Defensie staat voor zware uitdagingen! Dit wordt natuurlijk nog versterkt door de extra besparingen die deze regering vooropstelt, bij zowel Defensie als in vele andere departementen.

In diverse media werden de afgelopen week heel wat berichten opgevoerd en werden, door zowel gewezen topmilitairen als academici, een aantal hypotheses naar voorgeschoven, die het gevolg zouden kunnen zijn van het toekomstige budgettaire kader waarbinnen Defensie zich zal moeten schikken. Het is bijgevolg logisch dat diezelfde media dan bij de vertegenwoordigers van het personeel komen aankloppen om een reactie.

Als militaire vakbond ACMP-CGPM hebben we de afgelopen dagen gereageerd. Het valt ons echter op dat het vooralsnog windstil is vanuit de defensietop zelf. Wat ons betreft mag daar snel verandering in komen. Niet met als doel om het personeel te sussen, maar wel om samen én in dialoog de problemen aan te pakken…

We zijn uiteraard bezorgd over de toekomst van zowel ons departement als van onze militairen. De minister blijft echter consequent herhalen dat er tot op vandaag GEEN beslissingen werden genomen over de verdere evolutie van Defensie, waaronder de hertekening van de defensiestructuren, de mogelijke sluiting van bepaalde kazernes of het al dan niet behouden van bepaalde specialiteiten en militaire capaciteiten.

Het heeft dus geen zin om paniek te laten uitbreken onder de militairen, maar het is tegelijk wel noodzakelijk om samen de verdere evoluties op te volgen. Het zal ook onze rol zijn als vakorganisatie om samen met de beleidsmakers op zoek te gaan naar oplossingen voor zij die de komende jaren met moeilijkheden dreigen geconfronteerd te worden.

Het moet evident zijn dat toekomstige beslissingen, die een rechtstreekse impact zullen hebben op het personeel, moeten gepaard gaan met gepaste begeleidingsmaatregelen. Maar ook met maatregelen die aan het personeel een duidelijk toekomstperspectief bieden.

Als vakorganisatie zullen we onze verantwoordelijkheid opnemen als het kan en wanneer het moet. We zullen de bezorgdheden kenbaar maken, ideeën voor de toekomst verzamelen en aan de minister voorleggen. Tegelijk zoeken we naar oplossingen voor de problemen die zich aanbieden. Uw persoonlijke input is dus bijzonder welkom!

 

 


Terug

f16