logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Een constructieve ontmoeting met de nieuwe minister van Landsverdediging

04/11/2014

Op 04 november 2014 heeft de militaire vakbond ACMP-CGPM een eerste bilaterale ontmoeting gehad met onze nieuwe minister van Landsverdediging – Steven Vandeput.

De minister erkent dat hij momenteel zelf nog zoekende en lerende is waarbij hij op een zeer snel tempo tracht kennis te maken met alle geledingen van Defensie. Het is absoluut duidelijk dat Defensie voor een enorme uitdaging staat op budgettair vlak, door onder meer een besparing van 220 miljoen euro in 2015.

In uitvoering van het regeerakkoord van 09 oktober 2014, zal de minister over enkele maanden een nieuw Strategisch Plan voorleggen waarin een aantal heldere doelstellingen zullen opgenomen worden, die duidelijk maken waar men uiteindelijk met Defensie naartoe wil.

Ook al staat Defensie door de budgettaire inspanningen op korte termijn voor een enorme uitdaging, het personeel hoeft niets te vrezen op het vlak van hun werkgelegenheid en dit niettegenstaande we naar een slanker leger zullen evolueren.

Een slanker leger zal ongetwijfeld een impact hebben op de actuele defensiestructuur. In dit verband vormt een evenwichtige geografische inplanting van de eenheden een belangrijk gegeven dat gerespecteerd dient te worden.

Gelet op de budgettaire context valt het niet uit te sluiten dat er aanvankelijk nog bijkomend zal moeten bespaard worden op bepaalde aspecten van de opleiding en de training van het personeel. Dit mag echter de veiligheid en de inzetbaarheid van de militairen niet in het gedrang brengen, aldus de minister.

Op het vlak van de investeringen in de infrastructuur zullen slechts de meest noodzakelijke werken worden uitgevoerd en riskeert er de komende jaren weinig ruimte te zijn voor nieuwe initiatieven.

De minister benadrukte in ieder geval zijn intentie om zoveel mogelijk informatie te verzamelen alvorens hij een nieuw Strategisch Plan zal voorleggen aan de regering. Het moet absoluut duidelijk zijn dat dit nieuwe plan een politieke beslissing zal worden, wat niet wegneemt dat hij wenst rekening te houden met de verkregen input. Wat dit laatste betreft heeft ACMP-CGPM al een eerste initiatief genomen om de minister in kennis te stellen van ons Algemeen Programma 2014-2018.

De minister heeft zich alvast bereid getoond om de dialoog met de vakorganisaties levendig te houden en ons te beschouwen als een volwaardige sociale partner om gezamenlijk oplossingen uit te werken voor de uitdagingen waar we met zijn allen voor staan.


Terug

Foto MOD website