logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Geef ons een perspectief op de toekomst

13/06/2014

De verkiezingen van 25 mei 2014 liggen achter ons. De zetels zijn verdeeld en het is nu (geduldig) afwachten tot er een nieuwe meerderheid wordt gevormd voor de komende 5 jaar. Wat zal deze volgende regering voor Defensie in petto hebben? Laat ons hopen op een degelijk perspectief voor de toekomst!

 Verkiezingen houden is één zaak. Een regering vormen is een ander verhaal. Vooral wanneer het resultaat van de verkiezingen vele mogelijkheden biedt. Verschillende partijen zullen rond een gemeenschappelijk project een regering trachten te vormen met als uitkomst: een nieuw regeerakkoord! Een deel van het federale regeerakkoord zal ongetwijfeld betrekking hebben op Defensie en dus ook op de militairen.

 Natuurlijk zijn we benieuwd waar de nieuwe regering met Defensie naartoe wil. Maar binnen Defensie voelt iedereen aan dat een nieuwe hervorming onvermijdelijk wordt.

 Begin 2008 - vlak na het aantreden van de Minister van Landsverdediging Pieter De Crem - waarschuwde hij voor de ‘hervormingsmoeheid’ die onder de militairen aanwezig was. Gedwongen door aanhoudende budgettaire beperkingen volgde in oktober 2009 één van de meest ingrijpende hervormingsplannen van de laatste decennia. Met een plan onder de naam ‘De Voltooiing van de transformatie’ kon verondersteld worden dat dit plan Defensie zou leiden naar een periode van stabiliteit en zekerheid.

 Maar de grote strategische keuzes evenals de zware beslissingen over de wederuitrusting van Defensie, werden uiteindelijk doorgeschoven naar de regering die zich nu moet vormen. De budgettaire impact van deze keuzes, zullen Defensie nog maar eens dwingen tot een verdere inkrimping van het aantal personeelsleden en een zoveelste hervorming.

 Als ACMP-CGPM menen we dat de situatie van vandaag sterke gelijkenissen vertoont met deze uit het verleden. De militairen geven nog steeds blijk van grote ‘hervormingsmoeheid’ en de budgettaire beperkingen van de laatste jaren nopen de volgende regering er toe om opnieuw belangrijke keuzes te maken. Een onmogelijke opdracht zonder dat dit een impact heeft op het personeel!

 Er zal een duidelijke visie ontwikkeld moeten worden waarin wordt vastgelegd tot wat Defensie in de toekomst nog in staat zal zijn. Welke opdrachten en taken zal Defensie nog kunnen uitvoeren?

 Als militaire vakbond zal het onze rol zijn om er over te waken dat er voor de militairen nog een toekomst bestaat. Een toekomst dat perspectieven biedt. Een toekomst die opnieuw wat enthousiasme kan aanwakkeren bij het personeel en waarbij de motivatie van eenieder snel kan herwonnen worden.

 Een uitdaging die slechts realiseerbaar is indien de politieke engagementen eindelijk wat langer standhouden dan de volgende legislatuur, de eerstvolgende begrotingsopmaak of eender welke tussentijdse begrotingscontrole.

 Politici uit een volgende regering staan voor een enorme uitdaging, teneinde de militairen nog een toekomst te geven die geloofwaardig is …


Terug