logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Begrotingsbesprekingen afgerond! En de gevolgen voor Defensie?

21/11/2012

Wie de afgelopen weken de begrotingsbesprekingen heeft gevolgd, kon de donkere onweerswolk al zien hangen. Defensie mag nog maar eens een rondje meedraaien in de besparingcarrousel van de Federale Regering. En ook al is het momenteel nog enigszins onduidelijk wat de concrete gevolgen zullen zijn voor Defensie, de militairen zullen er in ieder geval niet beter van worden!

In diverse media konden we onder meer het volgende lezen:

"Regering schrapt in totaal voor 674 miljoen euro aan primaire uitgaven. Belangrijkste besparingspost is het samenraapsel van Defensie, Ontwikkelingssamenwerking, Preventieve diplomatie en conflictpreventie. Samen moeten die 208 miljoen euro besparen, zonder dat is bekendgemaakt wie welk deel van de oefening op zich zal nemen."

Volgens bepaalde kranten zou het gaan om een bedrag van 100 miljoen euro besparingen ten laste van Defensie.

Eerste vaststelling: Defensie wordt opnieuw geciteerd als de belangrijkste besparingspost. En sommige ministers uit de Federale Regering doen daar nogal triomfantelijk over!

Tweede vaststelling: Er komt een besparing op ons af zonder goed te weten waar men precies zal besparen. M.a.w. er zit achter deze besparing blijkbaar geen klaar en duidelijke visie… We mogen dus spreken van een blinde besparing door een gebrek aan visie!

Derde vaststelling: Indien het daadwerkelijk gaat om een bedrag van om en bij de 100 miljoen euro, dan kan dit niet anders gerealiseerd worden dan door op zeer korte termijn zwaar in te grijpen in hetzij de geplande investeringen, hetzij de werking van Defensie.

Op het vlak van de investeringen kan men bijvoorbeeld een belangrijke factuur voor 2013 doorschuiven naar 2014. (Denk bijvoorbeeld aan de factuur van 2 helikopters NH-90…) Maar in 2014 moet men dan toch de factuur van de geplande investering gaan betalen. Met de verkiezingen van 2014 in het vooruitzicht, wordt dit uiteindelijk een probleem van de volgende regering, moet men wellicht gedacht hebben!

De andere korte termijn oplossing is drastisch ingrijpen in het domein van de uitgaven m.b.t. de werking van Defensie. Met andere woorden minder deelnemen aan oefeningen, manoeuvres, opdrachten of andere activiteiten. Kortom de ideale voedingsbodem om (jonge) militairen opnieuw sneller te doen afhaken of om de veiligheid van ons personeel in het gedrang te brengen door een gebrek aan voldoende training…

Een combinatie van besparen op investeringen en werkingskosten ligt wellicht meer voor de hand!

Vraag is echter: wat zal de regering beslissen eens we 2013 voorbij zijn? Want het is uiteraard zeer onwaarschijnlijk dat men de drooglegging van de investering – en werkingsbudgetten op zeer korte termijn, ook aanhoudt als oplossing in de periode NA 2013.

Uiteindelijk blijft er dan maar één domein meer over, waar men nog maar eens kan op bezuinigen: het domein van het personeel!

De enige manier om daar fors te bezuinigen is door in te werken op de instroom en/of de uitstroom van de militairen. Met andere woorden de georganiseerde leegloop van Defensie! Uiteindelijk weet iedereen wat er finaal gebeurd wanneer we op te veel plaatsen met een personeelstekort te kampen krijgen…

De conclusie kan dus niet anders zijn: dat door blinde besparingen in het domein van de investeringen of op de werking van Defensie, we binnen afzienbare tijd opnieuw geconfronteerd zullen worden met een aanzienlijke vermindering van de getalsterkte.

Een vermindering van de getalsterkte die dan weer tot gevolg heeft dat we afstevenen op een nieuwe hervorming waar nieuwe sluitingen van kazernes onvermijdelijk worden. Allen is nog de vraag welke eenheden of welke kazernes?

Maar deze moeilijke keuzes zal men dan wellicht overlaten aan de opvolgers van Di Rupo I.

Heeft u ook zo een ongelooflijk déjà-vu-gevoel?


Terug