logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Onderzoek ongeval PAMPA RANGE gestart!

17/10/2012

Het heeft heel wat inspanningen gekost om de bij wet voorziene betrokkenheid vanwege de vakorganisaties af te dwingen alvorens het ongevallenonderzoek daadwerkelijk werd opgestart. Tot hiertoe blijken deze inspanningen hun vruchten te hebben afgeworpen..

Op 28 september 2012 werd het effectieve startschot gegeven van het ongevallenonderzoek, onder leiding van de Lokale Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (LDPBW) en aangevuld met een beperkte delegatie van het Basis Overlegcomité.

Momenteel stellen we vast dat er twee onderzoekscommissies aan de slag zijn, teneinde hetzelfde ongeval te onderzoeken met hetzelfde einddoel. Een onderzoeksteam onder het label van het ‘Land Accident Investigation Team’ (LAIT) en een onderzoeksteam onder het label van de LDPBW

Of dit de meest efficiënte gang van zaken is zal de toekomst moeten uitwijzen. Deze werkwijze genoot geenszins onze voorkeur, maar momenteel is het niet anders. Beter ware geweest dat men een beperkte delegatie van de vakorganisaties toeliet tot de werkzaamheden van het LAIT. Nu riskeert men niet alleen dubbel werk te creëren, maar mogelijks wekt men hiermee een zeker wantrouwen in de hand. Vooral indien mocht blijken dat de informatie van het ene team, niet gedeeld kan worden met de bevindingen van het andere team.

Voor ons moeten de werkzaamheden uit het onderzoek van LAIT en dat van de LDPBW, communicerende vaten zijn. Alleen zo kunnen we zeker zijn dat we finaal de juiste conclusies trekken die moeten leiden tot het nemen van de juiste preventieve maatregelen om gelijkaardige ongevallen in de toekomst te voorkomen. Preventieve maatregelen waarvoor wellicht middelen moeten worden vrijgemaakt. En het zal nadien de taak zijn van de vakorganisaties om mee op te volgen of deze middelen daadwerkelijk worden in plaats gesteld.


Terug