logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

GPP 2012-2016 en JAP 2013

17/10/2012

Op 4 & 5 oktober 2012 werd het Globaal Preventieplan (GPP) 2012-2016 en het Jaarlijks Actieplan (JAP) 2013 voorgelegd ter advies.

ACMP heeft enerzijds kunnen vaststellen dat er dit jaar vooruitgang werd geboekt in vele domeinen m.b.t. het welzijn, maar anderzijds ook kunnen vaststellen dat sommige aangekondigde actiepunten slechts tergend traag vooruit gaan.

GPP en JAP

Het GPP wordt net als het JAP opgesteld door de Chef Defensie (CHOD), die als werkgever hierover overleg pleegt met de leden van de hiërarchische lijn en de preventieadviseurs.

Het GPP omvat preventieve maatregelen die Defensie binnen een periode van vijf jaar wenst te realiseren. Dit plan is in principe gebaseerd op de resultaten van de uitgevoerde risicoanalyses in de 7 welzijnsdomeinen.

Het JAP daarentegen beschrijft de concrete uitwerking van de preventieve maatregelen uit het GPP voor 2013.

Belangrijk voor Defensie?

De opmaak, de bespreking met de leden van de hiërarchische lijn en de preventieadviseurs, het overleg met de representatieve vakorganisaties en het uitvoeren van het GPP en het JAP is een permanente oefening. Op die manier wordt er stapsgewijs meer en meer aandacht geschonken aan preventie en bescherming op het werk. Dit proces draagt bij tot het vermijden of verminderen van beroepsrisico’s bij het personeel.

In het voorwoord van het GPP en het JAP 2012, wees onze vorige CHOD – Generaal Charles-Henri DELCOUR – immers nog op het belang van het welzijn van het personeel, de grootste rijkdom van Defensie.

Vooropgestelde preventiemaatregelen…

In het GPP en het JAP 2013 vinden we concrete actiepunten over onder andere het  uitwerken van een beleid voor psychosociale steun, implementatie psychosociale risicoanalyse “day to day life”, brandpreventie en brandbestrijding bij Defensie, opmaak van interne noodplannen, beheersen van professionele doofheid, schietstanden, verkeersveiligheid, enz.

Iedereen aan zet….

Met bovenstaande items werd slechts een beperkt gedeelte van alle actiepunten uit het GPP en het JAP weergegeven. Het volledige GPP 2012-2016 en JAP 2013 zal door de huidige CHOD worden overgemaakt aan alle eenheden.

Van de betrokken overheden wordt bijgevolg verwacht dat zij bij de uitvoering van hun opdrachten de gepaste voorrang geven aan al deze preventieplannen.


Terug