logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Machtswissel bij Defensie: politieke business as usual ?

02/02/2016

De speculatie én de strijd over wie de nieuwe Chef Defensie wordt, is volop aan de gang. Getuige de recente aandacht voor dit andere militaire ‘gevecht’.

Wat u hierbij vooral moet onthouden is dat het naar alle waarschijnlijkheid politieke business as usual wordt. Wie behoort tot het juiste taalstelsel? Wie heeft het juiste geslacht? Wie draagt de juiste kleur van uniform of wie heeft de juiste partijkaart op zak? Of wie is de figuur waar de minste weerstand tegen bestaat?

Goed bestuur op basis van afkomst en evenwichten?

 Het is misschien naïef om te geloven dat de aanduiding van de nieuwe Chef Defensie dit keer anders kan verlopen dan al die voorgaande keren. Maar zou het met het oog op ‘goed bestuur’ niet beter zijn om komaf te maken met de zoektocht naar een topgeneraal waarbij het ‘ideale’ profiel gebaseerd is op ‘afkomst’ en ‘evenwichten’? In het verleden is al te vaak gebleken dat politieke consensusfiguren onmiddellijk na hun aanstelling al in vraag gesteld werden. Politieke debatten over het feit dat de nieuwe Chef Defensie niet tot de juiste taalrol behoort, of niet het uitgelezen militaire parcours heeft doorlopen, kunnen boeiend zijn. Maar tegelijkertijd wordt er gezwegen over het potentieel die de Chef Defensie al dan niet bezit om op het allerhoogste niveau echt het verschil te kunnen maken.

Het wordt met andere woorden hoog tijd dat de regering inzake de aanduiding van een nieuwe Chef Defensie op zoek gaat naar die generaal, die het best de transformatie van het leger naar een krijgsmacht van de 21e eeuw kan vormgeven en leiden. Op zoek gaan naar die generaal die in staat blijkt om het interne gewoel te overstijgen en oog te hebben voor het algemeen belang in plaats van het belang van zijn of haar eigen component.

Andere voorbeelden

Laten we eens kijken hoe de Politie dit heeft aangepakt? Herinner u de aanduiding van mevrouw Catherine De Bolle, die een plotse sprong maakte van Korpschef uit een bescheiden politiezone tot superflik. Vorig jaar werd nota bene mevrouw De Bolle zelfs verkozen tot Overheidsmanager van het jaar. Waarom zouden we de aanwijzing van de nieuwe Chef Defensie niet eens organiseren zoals de Politie ons voordeed?

Zouden we dan bij Defensie niet de kans wagen en al het personeel vanaf de categorie van hoofdofficier (lees: majoors, kolonels en generaals), de mogelijkheid bieden om zich kandidaat te stellen voor deze topfunctie? Laat de kandidaten deelnemen aan een assessment en laat hen een objectieve sollicitatieprocedure doorlopen. Laat nadien een onafhankelijke selectiecommissie de beste kandidaat naar voor schuiven. Dit hoeft niet eens te beletten dat de regering uiteindelijk het laatste woord heeft inzake de effectieve aanduiding. Maar de kans zal ongetwijfeld toenemen dat de meest geschikte kandidaat het haalt ten opzicht van de consensusfiguur, die wordt gezien als dé man of vrouw van de minste kwaad. Een ideetje van de Minister van Ambtenarenzaken voor de Minister van Defensie dus?


Terug

Huwart Y