logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Chef Defensie kiest voor continuïteit! ACMP-CGPM blijft zeer sceptisch!

19/04/2013

Op 18 april 2013 was er een nieuwe informele ontmoeting tussen de Chef Defensie – Generaal vlieger G. Van Caelenberge - en de vertegenwoordigers van de verschillende vakbonden. De militaire vakbond ACMP-CGPM wacht nog steeds op een duidelijke visie voor de toekomst.

Titanic-scenario?

In vele kazernes gonst het van de geruchten over allerhande doemscenario’s m.b.t. de toekomst van Defensie en de toekomst van de militairen. Sommige geruchten kondigen over afzienbare tijd een spectaculaire vermindering van de getalsterkte aan. Andere geruchten hebben het dan weer over bijkomende sluitingen van kwartieren of het opdoeken van bepaalde wapensystemen zoals bv. het luchtdoel wapen ‘Mistral’ of de onbemande vliegtuigen van het 80ste UAV Squadron.

Van nu tot het einde van de regeerperiode Di Rupo I, moeten we ons niet meer verwachten aan ingrijpende hervormingen binnen het leger, aldus de Chef Defensie. Hiermee werd de zogeheten ‘rimpeltheorie’ van deze regering bevestigd. Met andere woorden de acties van deze regering m.b.t. Defensie, zullen hoogstens nog wat rimpels op het water veroorzaken, maar al zeker geen grote golven!

Maar wat bevindt er zich onder de waterlijn? Varen we niet regelrecht op een gigantische ijsberg met een Titanic-scenario tot gevolg? Herinner u dat toen de Titanic verging, het windstil was en de zee spiegelglad was ...

Verder evolueren volgens het Plan De Crem en het regeerakkoord

Het huidige regeerakkoord voorziet onder meer in een getalsterke van 32.000 mensen bij Defensie tegen 2015. Ten opzichte van het Plan De Crem van oktober 2009, is dit een vermindering met 2.000 effectieven. ‘Deze vermindering zal behaald worden op een natuurlijke wijze en zal niet gepaard gaan met een aanpassing van de defensiestructuren op het niveau van de gevechtseenheden.

De aanhoudende vermindering van het aantal personeelsleden, zonder aan de structuur van de gevechtseenheden te raken, heeft uiteraard tot gevolg dat men op steeds meer plaatsen met een toenemend personeelstekort zal geconfronteerd worden.

Niettegenstaande de aanhoudende besparingen op het defensiebudget, laat het regeerakkoord nog steeds toe om verder te blijven evolueren binnen de context van het Plan De Crem, aldus de Chef Defensie. Kwartieren die voorzien werden om te sluiten, zullen dus gesloten worden, terwijl de vooropgestelde transformatie van sommige eenheden verder doorgaat.

Inzake de aangekondigde hervorming van de staven wordt er inmiddels verder gewerkt aan de interne audit en worden de formele rapporten pas tegen het einde van dit jaar verwacht.

Intern Beleidsplan - Continuïteit

Intussen blijkt de Chef Defensie te werken aan een ‘intern beleidsplan’, dat zeer binnenkort zal gecommuniceerd worden en vooral gekenmerkt worden door de ‘continuïteit’ van de uitvoering van het Plan De Crem. Met andere woorden het intern beleidsplan van de Chef Defensie zal ‘voortbouwen op het huidige plan De Crem en tegelijkertijd een brug maken naar de jaren die daarop volgen’ …

Maar wie gelooft nog dat de komende jaren het defensiebudget zal worden verhoogd?

De uitdagingen voor de toekomst zijn nochtans niet min. Het vroegtijdig afhaken van vele jonge militairen, de vergrijzing die zich ook binnen Defensie doorzet, de actuele investeringsachterstand om bepaalde gevechtseenheden op volle sterkte uit te rusten en de aankomende vervanging van sommige belangrijke operationele capaciteiten zoals de F-16 of de Fregatten, zullen een volgende regering absoluut dwingen tot het maken van duidelijke keuzes. Maar hoelang kunnen deze keuzes nog worden uitgesteld alvorens het goed functioneren van vele eenheden in het gedrang komt?

Volgens de Chef Defensie moet er zeer omzichtig worden omgesprongen voor het maken van de juiste keuzes en moet dit meer in een internationale context gebeuren. Er wordt in dit verband uitgekeken naar de Europese top van december 2013, waar de Europese leiders zullen bespreken hoe de Europese Defensie kan verbeterd worden.

Dramatisch

Ondertussen gaat er weer heel wat tijd verloren waarbij er concreet gewerkt kon worden aan een langetermijnvisie voor het leger. Wanneer wordt het nu voor iedereen – en voor de militairen in het bijzonder – eens duidelijk wat men in dit land nog wil met Defensie? Tenslotte beseffen de meesten onder ons maar al te goed, dat de aanhoudende besparingen op gegeven moment dramatische gevolgen zullen kennen.

De militaire vakbond ACMP-CGPM is van oordeel dat de kapitein van het schip eigenlijk ook wel beseft hoe dramatisch de situatie is.

Een dramatische situatie die mogelijks nog niet door iedereen ernstig wordt genomen, zoals bij de Titanic: terwijl het schip zinkt, blijft het orkest verder spelen!


Terug