logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Defensietop: shame on you!

10/03/2023

Sedert November 2022 genieten de meeste militairen van maaltijdcheques. Hoera! En applaus op alle banken, want onze koopkracht neemt hiermee toe. Iets wat in deze tijden van stijgende prijzen niet te versmaden is. Tot daar echter het goede nieuws.
 
Want nog geen vier maanden later beslist de defensietop om deze koopkrachtverhoging weer gedeeltelijk ongedaan te maken. Deze week heeft de Algemene Directie Budget en Financiën immers aangekondigd dat de minimumprijs van het middagmaal in militaire installaties vanaf 01 april 2023 zal opgetrokken worden van 4,5 € naar 5,5 €. Dit lijkt niet veel. Maar het komt wel overeen met een stijging met 22%. Bovendien is het de minimumprijs; lokaal mag dit bedrag dan ook nog meer omhooggetrokken worden, iets wat ten andere al gebeurt op enkele plaatsen.
 
Corona en de stijgende voedselprijzen worden als redenen aangegeven voor deze verhoging. De coronacrisis is echter al geruime tijd achter de rug en de voedselprijzen zijn bijlange niet met 22% of meer gestegen. Oftewel: wat Defensie met de ene hand geeft, neemt ze met de andere terug.
 
De militaire vakbond ACMP-CGPM stelt eens te meer vast dat de defensietop niet het lef heeft om een beslissing te nemen ten gunste van haar mensen, door bijvoorbeeld deze verhoging te absorberen binnen de eigen defensiebegroting. Iets wat in andere legers wel mogelijk is. Ze wentelt de kosten liever opnieuw af op het personeel. Shame on you!

Terug

n