logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Infonews #03

16/03/2018

Beste lezers,

Voortaan zullen wij jullie alle twee weken of in functie van de actualiteit via dit kanaal informeren met gevarieerde onderwerpen die betrekking hebben op het dagelijkse leven van de militair.

De volledige inhoud van deze nieuwsbrief is voorbehouden voor onze leden. Niet-leden worden uitgenodigd om zich in te schrijven als lid ACMP-CGPM. Daarna zullen ook zij de volledige inhoud kunnen lezen.

Pensioendossier: nog geen landing

Bevorderingscomités: einde van het concept van ‘opeenvolgende’ lijsten

Hoog Overlegcomité Welzijn van 1 maart 2018

 


Pensioendossier: nog geen landing

Er heerst weer nervositeit onder de militairen! Sedert meerdere dagen worden we via de media geconfronteerd met allerhande berichten inzake pensioenhervormingen, ‘zware beroepen’ en overgangsmaatregelen voor de militairen. Maar tot vrijdagavond 16 maart 2018 is er binnen de schoot van de regering nog steeds geen akkoord over dat heikel thema van de ‘zware beroepen’. Wat betekent dat er dus ook nog geen overeenkomst is inzake de erkenning van de militaire job als ‘zwaar beroep’.

De regering heeft nog steeds GEEN akkoord kunnen bereiken over de toepassing van de criteria die bepalen of een beroep in aanmerking komt om als zwaar beroep te worden erkend. Ze heeft hierover nochtans op vrijdag 16 maart nog eens vergaderd. Een dergelijk akkoord is noodzakelijk om verder te kunnen gaan met de hervorming van de overheidspensioenen, waar deze van de militairen deel van uitmaken.

Aangezien de regering nog geen overeenstemming heeft bereikt over de criteria voor een zwaar beroep, heeft ze bijgevolg ook nog niet vastgelegd welke beroepen in de publieke sector nu allemaal als zwaar beschouwd dienen te worden. Met andere woorden, er is dus ook nog GEEN concrete beslissing inzake de erkenning van de militaire job als zwaar beroep.

Zolang de criteria niet politiek vastgelegd zijn, kunnen de sociale partners (de werkgevers en de representatieve vakbonden) de uiteindelijke lijst van de zware beroepen ook niet opstellen. Deze beslissing kan nog een tijdje op zich laten wachten. Al is het in politieke middens nooit helemaal duidelijk wanneer er wel of niet een akkoord kan worden bereikt.

Gevolg van dit alles is dat er ook nog GEEN beslissing is over de juiste inhoud van de hervorming van de pensioenen der militairen, noch over de juiste duur van de overgangsperiode. Ook hier kan de uitkomst nog een tijdje uitblijven.

Ter herinnering, de regering moet oordelen over volgende vier criteria om als zwaar beroep erkend te worden:

  • Fysiek zwaar werk.
  • Risicovol werk.
  • Een zwaar arbeidsregime en moeilijke uurroosters (bijvoorbeeld nacht- en ploegenwerk).
  • Mentaal zwaar werk (stress en emotionele belasting).

Wie een beroep uitoefent dat voldoet aan één van de drie eerste criteria, mag vragen om vroeger te stoppen. Wie voldoet aan meer dan één criterium bouwt extra rechten op en mag dus nog eerder op pensioen. Het vierde criterium (mentaal zwaar werk) zou enkel als verzwarende factor gelden wanneer reeds (minimum) één van de drie andere aanwezig is.

Wat de overgangsmaatregelen betreft is er discussie over de zaken die vorige zomer door de ACMP-CGPM werden aangekondigd en die nog eens kunnen worden nagelezen via deze link.

De ACMP-CGPM blijft u verder snel, accuraat en volledig informeren over iedere reële evolutie in het pensioendossier.

Top


Bevorderingscomités: einde van het concept van ‘opeenvolgende’ lijsten

Tijdens de laatste bevorderingscomités heeft de ACMP-CGPM vastgesteld dat sommige van onze leden geweerd werden van de lijst met kandidaturen wegens een onderbreking van inschrijving op deze lijsten. Dit was bijvoorbeeld het gevolg van een tijdelijke ambtsontheffing of door terug te komen op een eerdere verzaking aan de bevordering. De betrokken kandidaten hebben een dossier ingediend bij de Raad van State.

De inschrijving op opeenvolgende lijsten was één van de voorwaarden waaraan de kandidaten diende te voldoen alvorens in aanmerking te komen voor bevordering. Indien de aaneensluitende inschrijving op de lijsten werd onderbroken - ongeacht de reden - was betrokkene dus niet langer meer in de voorwaarden. Hij/zij mocht ook niet ingeschreven worden op een volgende lijst, waardoor de kandidaat bijgevolg geen promotie meer kon maken.

De verplichting van de opeenvolging van de lijsten was niet meer in overeenstemming met de recente hervormingen van het militaire statuut, waarbij o.a. voorzien werd om terug te komen op de beslissing van verzaking of het re-integreren bij Defensie na een ontslag. Er zijn nog andere redenen om tijdelijk niet deel te nemen aan de bevorderingskansen: een TAPA, TALO, een tijdelijke pensionering wegens lichamelijke ongeschiktheid, een terbeschikkingstelling van een werkgever, enz…

Binnenkort zal de kandidaat die in de voorwaarden is voor bevordering via het bevorderingscomité, zich niet meer hoeven in te schrijven op de 7 opeenvolgende lijsten. Men zal van rechtswege op 7 – al dan niet opeenvolgende – lijsten worden ingeschreven. Een onderbreking van inschrijving op de lijsten zal dus NIET meer leiden tot een einde van de promotiekansen. Alle betrokken militairen zullen dus hun kansen op bevordering behouden, zelfs wanneer ze enkele jaren niet voor een bevorderingscomité zijn verschenen.

Bijvoorbeeld: drie maal ingeschreven zijn op opeenvolgende lijsten in 2015, 2016 en 2017, vervolgens een TAPA nemen, in 2018 verzaken en in 2021 terugkomen op de verzaking, zal maken dat de kandidaat op de lijst van 2022 voor de vierde maal voor een bevorderingscomité zal verschijnen.

De nieuwe bepalingen werden goedgekeurd tijdens de syndicale onderhandelingen van begin maart 2018. Uiteraard moet de administratieve weg nog gevolgd worden vooraleer deze in voege kunnen treden. Normaal gezien moeten deze bepalingen reeds gelden voor de bevorderingscomités van 2018.

Top


Hoog Overlegcomité Welzijn van 1 maart 2018

Minimum vier keer per jaar komen de vertegenwoordigers van de werknemers en de werkgever samen om overleg te plegen over de verschillende welzijnsaspecten binnen Defensie. De eerste zitting van dit Hoog Overlegcomité Welzijn voor 2018 vond plaats op 1 maart.

De vakorganisaties werden, onder andere, geïnformeerd over het aangekondigde “Sanitair Plan”, een stand van zaken over de nieuwe vliegtuigoveralls en de aankoop van transportkisten voor de individuele bewapening.

Het sanitair plan

Eind vorig jaar kondigde het Stafdepartement ‘Material Resources’ (DG MR) aan dat er een globale inhaalbeweging zou gebeuren die moet leiden tot voldoende en correcte sanitaire installaties, want zo zegt kolonel Luc Vanbockryck (hoofd van de afdeling Materiaalbeheer voor Infrastructuur): “Een bruikbare infrastructuur is een conditio sine qua non voor de motivatie van het personeel van de Defensie”.

ACMP-CGPM wilde weten wat de inhoud van dit plan was en hoe de prioriteiten van de werkzaamheden werden vastgelegd. De materiaalbeheerder is ingegaan op onze vraag en heeft een omstandige uiteenzetting gegeven.

Er werd voor 2018 een extra budget van 9,7 miljoen euro voorzien voor de verschillende renovatiewerken in de verschillende kwartieren (zie afbeelding). Het actieplan houdt rekening met de input van de gebruikers via het lokaal Basis Overlegcomité, het ‘Masterplan’ van het kwartier en de eventuele input van de preventiediensten. Naar aanleiding van nieuwe input zijn wijzigingen nog steeds mogelijk.

03 budget sanitair plan 2021

De nieuwe overall voor vliegtuigtechniekers

Al meer dan vier jaar vragen onder meer de vliegtuigtechniekers naar een aangepaste overall die hen toelaat om ook in warme omstandigheden op een veilige manier te kunnen werken. In 2017 werden eindelijk de beslissingen genomen voor de aanschaf van deze nieuwe overall, de confectie werd bepaald en de bedelingswijze werd vastgelegd.

Iedereen ging er dan ook vanuit dat de bedeling spoedig zou gebeuren. Helaas heeft het aankoopdossier toch nog vertraging opgelopen waardoor de levering pas midden 2019 zal gebeuren.

Naast de vliegtuigtechniekers zullen ook de munitievernieuwers deze overall krijgen. In een overgangsfase krijgen zij die in operatie vertrekken 3 stuks en het overige personeel in België krijgt 1 bijkomende nieuwe overall.

Transportkisten voor individuele bewapening

Al jaar en dag worden wapens zoals de SCAR getransporteerd in oude munitiekisten. Deze kisten wegen leeg al 23kg en gevuld kwam men snel bij 100kg uit. Naast de ergonomische belasting beschikken deze kisten niet over voldoende en goede handgrepen, werden door een gebrek aan goed verpakkingsmateriaal de wapens beschadigd en was er tijdens het laden en lossen van deze kisten een te hoge lawaaiblootstelling.

Om deze redenen heeft de materiaalbeheerder aangepaste kisten laten testen door het 2Cdo te Flawinnes. Na de feedback van deze eenheid moeten er nog enkele aanpassingen gebeuren en zullen meerdere kisten aangekocht worden. Samen met de reeds bestaande ‘logistieke’ transportkoffers voor SCAR en 5.7 kunnen in de toekomst ook deze nieuwe transportkisten voor operaties door de eenheden besteld worden.

03 tptkoffer scar

Top


Terug