InfoNews #10
17/04/2019
In functie van de actualiteit zullen wij u via dit kanaal op regelmatige basis informeren met gevarieerde onderwerpen die betrekking hebben op het dagelijkse leven van de militair.
De volledige inhoud van deze nieuwsbrief is voorbehouden voor onze leden. Niet-leden worden uitgenodigd om zich in te schrijven als lid ACMP-CGPM. Daarna zullen ook zij de volledige inhoud kunnen lezen.
> ‘Burn pits’: meld uw gezondheidsproblemen!
> Zwart verkeerspunt in Leopoldsburg
> Wees (goed) verzekerd!
> Vierdaagse van de IJzer – 47ste Editie
> Syndicale premie - Referentiejaar 2018
‘Burn pits’: meld uw gezondheidsproblemen!
De voorbije dagen werd in de media melding gemaakt van mogelijke longziekten, ademhalingsproblemen en maag- en darmaandoeningen bij militairen die ontplooid waren in Kandahar. Tot eind 2012 werd immers op Kandahar Airfield allerhande afval verwerkt in openluchtverbrandingsovens. Hierbij kwam giftige rook vrij.
ACMP-CGPM vraagt iedere collega, die op missie is geweest in Kandahar of in Mali en getroffen werd door ernstige luchtvervuiling, om zich bij het Vast Secretariaat te melden: srt@acmp-cgpm.be
Vermeld volgende gegevens: naam, stamnummer, periode van de missie(s) en een korte beschrijving van de situatie. Uw input zal ons toelaten de belangen van de militaire gemeenschap beter te verdedigen.
Aangaande de kwestie van de ‘burn pits’, heeft de ACMP-CGPM immers een aantal bedenkingen.
Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Defensie aan haar zorgplicht tegenover de militairen verzaakt in de kwestie van de burn pits in Kandahar, Afghanistan.
Een organisatie die haar mensen opdraagt om in moeilijke omstandigheden, met mogelijk risico voor het eigen leven, de overheid en de Belgische samenleving te dienen, heeft immers de wederkerige verplichting om er voor te zorgen dat de randvoorwaarden en middelen voor deze inzet adequaat zijn. Hierbij gaat het niet alleen over de uitrusting, het niveau van training en expertise, de medische zorgverlening en het leiderschap, maar ook over correcte preventieve gezondheidsmaatregelen en de gepaste medische opvolging na de inzet.
Tot op heden heeft Defensie de problematiek van de ‘burn pits’ steeds geminimaliseerd. Het beeld wordt gegeven alsof men wil weglopen van zijn verantwoordelijkheid.
Rond heel deze kwestie hangt een parfum van schuldig verzuim.
Terwijl er nochtans voldoende sterke aanwijzingen zijn om snel stappen te zetten.
De problematiek van de ‘burn pits’ was immers in de VS reeds in 2009 tot op de tafel van president Obama geraakt. Onder meer omdat een wetenschappelijke studie, die nota bene door het Amerikaans leger zelf was aangevraagd naar aanleiding van ‘burn pits’ in Irak, reeds in 2007 een onmiskenbaar verband had aangetoond tussen deze verbrandingspraktijken en longaandoeningen en ademhalingsproblemen bij militairen. Dus ruim anderhalf jaar vóór het Belgisch detachement in september 2008 op Kandahar ontplooid werd, was er voldoende reden om deze kwestie serieus te nemen. Het heeft evenwel nog méér dan 2,5 jaar geduurd eer die luchtkwaliteitsmeting plaatsvond. Ondanks het gegeven dat de Belgische militairen ter plaatse reeds in 2010 aan de bel getrokken hadden binnen de militaire hiërarchie. En niettegenstaande onze eigen vakbondsinterventie bij de defensiestaf eind 2010. Wij werden echter ‘gerustgesteld’ op basis van – wat achteraf bleek – een heel ‘creatieve’ interpretatie van de blootstellingsnormen en een schijnbaar niet zo erg wetenschappelijke meting.
Men zou kunnen verwachten dat de Belgische defensiestaf, naar aanleiding van de wetenschappelijke vaststellingen van de Amerikanen en de gegevensuitwisseling hieromtrent in NAVO-milieus, het voorzorgsbeginsel zou hebben toegepast. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een register met de namen van alle militairen die verbleven hebben in de buurt van ‘burn pits’. Zodat ze nadien op regelmatige basis zouden kunnen onderzocht worden. Neen, dus. Er is helemaal niets gebeurd. Dus ook geen speciale opvolging van betrokkenen bij de latere periodieke arbeidsgeneeskundige onderzoeken, wat toch het minste is. Zelfs op dit vlak is er geen enkel initiatief genomen.
Er waren nochtans – opnieuw – voldoende indicaties om op te treden. Zo heeft een arbeidsrechtbank in San Francisco in januari van vorig jaar een vonnis geveld waarbij een militair een schadevergoeding werd toegekend omdat het onweerlegbaar bewezen was dat zijn longaandoening een gevolg was van een langdurig verblijf in de nabijheid van ‘burn pits’ in Irak. Er lopen bovendien nog andere gelijkaardige juridische zaken in de VS. En ook in Nederland is er sedert begin van dit jaar heel wat commotie rond militairen die mogelijk long- en ademhalingsaandoeningen hebben opgelopen na een verblijf in de omgeving van ‘burn pits’ in Afghanistan. Bij het Belgisch leger blijft het echter oorverdovend stil rond deze kwestie en wordt er geen enkele actie ondernomen.
De militaire vakbond ACMP-CGPM stelt zich dus vragen bij de aanpak van de ‘burn pit’-kwestie door Defensie.
In de praktijk heeft het leger immers heel weinig – veel té weinig – gedaan. Er is enkel die heel beperkte staalname geweest in het voorjaar van 2011 op het vliegveld van Kandahar. Een staalname waarbij bovendien ernstige vragen kunnen gesteld worden, want zowel haar omvang, duur als inhoudelijke aanpak pleiten niet dadelijk voor een hoog validiteitsgehalte. Voor Defensie was hiermee de zaak van de baan: er was geen probleem.
Hoe kan je als defensieorganisatie de mond vol hebben van ‘te willen investeren in menselijk kapitaal’, als je voor diezelfde mensen niet je zorgplicht wil nakomen?
Zwart verkeerspunt in Leopoldsburg
Hoe lang moeten we nog wachten voor we een dodelijk ongeval mogen betreuren op de Kamperbaan (N73) tussen complex Noord en Zuid?
Sinds het sluiten van de verschillende keukens te Leopoldsburg in 2010 moeten alle militairen hun maaltijden nuttigen in Complex Zuid. Hierdoor steken honderden militairen, voornamelijk leerlingen van het CBOS, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds de Kamperbaan over.
Het grote aantal bijna-ongevallen en ongevallen dat zich de afgelopen jaren heeft voorgedaan wijst er ontegensprekelijk op dat er, ondanks alle inspanningen, een zeer onveilige situatie blijft bestaan en dat er zich onvermijdelijk binnen afzienbare tijd op deze plaats ongevallen zullen voordoen waarbij er slachtoffers te betreuren vallen.
Naar aanleiding van de vele klachten en incidenten heeft de gemeente Leopoldsburg gedurende een week ter plaatse snelheidsmetingen uitgevoerd.
Van de meer dan 84.000 voertuigen die hier in deze week gepasseerd zijn, reden er 48,25% sneller dan de maximum toegelaten snelheid! Bij auto’s en bestelwagens lag de gemiddelde snelheid zelfs boven dit maximum. Eén personenwagen slaagde er zelfs in de oversteek te passeren aan een snelheid van 176 Km/Hr.
Op de uren dat de oversteek met de leerlingen gebeurt, worden zonder uitzondering snelheden van boven de 100 Km/Hr gemeten.
De subjectieve indruk over de voorbijrazende voertuigen wordt hiermede dan ook heel duidelijk objectief bevestigd. Vanwege dit soort overdreven snelheden dient de kans op een ongeval dan ook hoog ingeschat te worden en vergroot tevens de ernst van de mogelijke verwondingen.
ACMP-CGPM vraagt dan ook aan de militaire overheid dat er onmiddellijk werk wordt gemaakt van de al zeer lang geplande voetgangerstunnel of – brug.
DEZE ZWARTE OVERSTEEKPLAATS MOET VERDWIJNEN!!
Wees (goed) verzekerd!
In de nasleep van de berichten over een gebrekkige dekking van de militairen die deelnemen aan een operatie op Belgisch grondgebied, hebben verschillende leden van de ACMP-CGPM zich zorgen gemaakt, omdat andere vakorganisaties hun gratis 'verzekering overlijden door ongeval' hadden geschrapt.
Wees gerust, de militaire vakbond ACMP-CGPM blijft z'n leden deze verzekering gratis aanbieden. Het verzekerde bedrag loopt op tot 7.436,81 euro. Mochten we om welke reden dan ook overwegen één van onze ledenvoordelen te schrappen, zouden alle betrokkenen uiteraard verwittigd worden. Het mag duidelijk wezen dat de ACMP-CGPM er niet aan denkt ook maar één ledenvoordeel terug te schroeven. In tegendeel: we bieden steeds meer voordelen aan via ons online platform: www.acmp-cgpm-benefits.be
Voor meer informatie m.b.t. de ‘verzekering overlijden door ongeval’ of de andere voordelen van uw lidmaatschap bij de militaire vakbond ACMP-CGPM, kunt u steeds terecht bij ons Vast secretariaat op het nummer 02/254.72.14.
Weet ook dat de nabestaanden van een ACMP-lid, dat minstens 60 maanden ononderbroken in regel was met zijn bijdrage, recht hebben op een tussenkomst in de begrafeniskosten van 150 euro. Deze wachttijd is niet van toepassing wanneer het overlijden het gevolg is van een operationele opdracht.
We herinneren er ook graag aan dat er ook een vergoeding van begrafeniskosten voor actieve militairen bestaat. Deze vergoeding is gelijk aan de (eventueel geplafonneerde) laatste bruto maandwedde van de overleden actieve militair.
Er bestaat ook een vergoeding in de begrafeniskosten voor alle gepensioneerden van de overheid. Een bijdrage van 0,5% op het brutobedrag van uw maandwedde (of pensioen) wordt ingehouden om deze vergoeding te financieren. Deze vergoeding is gelijk aan het (eventueel geplafonneerde) laatste bruto-pensioenbedrag van de overleden gepensioneerde militair.
Voor verdere informatie, alsook voor de aanvraagprocedure van deze vergoeding, kunt u contact nemen met de Pensioendienst, op het gratis nummer 1765 (vanuit het buitenland op het betalend nummer +32 78 15 1765), of via de website https://www.sfpd.fgov.be/nl
Vierdaagse van de IJzer – 47ste Editie
Voor de 18de maal op rij zal een delegatie van de ACMP-CGPM deelnemen aan de Vierdaagse van de IJzer. De start vindt plaats op dinsdag 20 augustus in Oostduinkerke en we komen aan op vrijdag 23 augustus 2019 te Ieper. Onze leden kunnen gratis deelnemen. Maar wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt!
We zijn op zoek naar gemotiveerde leden die wensen te genieten van de sfeer en onze kleuren willen vertegenwoordigen gedurende dit prachtig evenement, waarbij de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen op een respectvolle manier worden herdacht. Bovendien ontdekken de wandelaars ook dit jaar nieuwe pittoreske plekjes in deze uitgesproken landelijke streek. We logeren zoals elk jaar in het kamp aan de brandweerkazerne, Doornstraat 43, 8970 Poperinge.
Het verloop en de deelnameprijs zijn:
- We wandelen van dinsdag tot en met vrijdag, vanaf maandagnamiddag is het kamp toegankelijk;
- Het vervoer naar de startplaats en de deelname aan de Vierdaagse van de IJzer kost € 42 voor de vier dagen;
- Het kamp te Poperinge wordt georganiseerd door de toeristische dienst van de stad en wordt rechtstreeks aan hen betaald (€ 110 all-in).
Wat biedt ACMP-CGPM?
De totale kostprijs van (max) € 152,00 voor het wandelen en de all-in, wordt voor u betaald. Dit omvat voor de vier dagen: het logement, de maaltijden, het vervoer, de verzekering, de medische verzorging en een aandenken. Daarnaast bezorgen we u een T-shirt en een petje en bieden we u onderweg nog een consummatie aan.
Mogelijkheden van afstanden: 4 x 16 km of 4 x 32 km. Een familiewandeling van 4 x 8 km en een jongerenparcours van 4 x 24 km. Een combinatie van diverse afstanden is ook mogelijk (Bv.: 1 x 16 km, 1 x 24 km en 2 x 32 km).
Voor de actieve militairen onder ons: aangezien we meewandelen als ‘burger’ en niet in militair tenue, dient u van dinsdag tot en met vrijdag vier verlofdagen of compensatie te nemen.
Inschrijven kan via het Vast secretariaat van de ACMP-CGPM t.a.v. Filip Duquesne en dit vóór 1 juni 2019. We laten max 25 leden toe. Wees er dus snel bij en stuur een mailtje naar: srt@acmp-cgpm.be of filip.duquesne@gmail.com
Vermeld hierbij:
- Naam & Voornaam - Burgeradres
- Lidnummer ACMP-CGPM
- Geboortedatum
- Telefoonnummer & E-mailadres
- Aantal deelnames
- Gewenste afstand
- Indien u naar Poperinge komt met eigen voertuig, uw nummerplaat!
- In principe slapen we allen in de grote tent achter de Maeke-blydezaal.
Voor meer informatie over het evenement zelf kan u een kijkje nemen op: www.vierdaagse.be
Syndicale premie - Referentiejaar 2018
Defensie heeft het aanvraagformulier voor de syndicale premie voor het referentiejaar 2018 rechtstreeks naar de militairen verstuurd.
Dit originele formulier (dus geen fax of e-mail met scan van het ingevulde formulier) dient men te vervolledigen en VOOR 01 juli 2019 op te sturen naar: ACMP-CGPM, Romboutsstraat 1 – Bus 021, 1932 ZAVENTEM.
Men mag het origineel ingevulde en ondertekende formulier ook overhandigen aan een ACMP-afgevaardigde die het ons zal bezorgen. Maar dit is geen verplichting.
Wacht niet langer om uw
aanvraagformulier op te sturen!
Nadat uw aanvraagformulier is aangekomen op het Vast Secretariaat van de ACMP-CGPM, zullen wij het nodige doen om de syndicale premie binnen de drie maanden uit te betalen.
Bedragen:
- 12 volledige maanden lidmaatschap = 90 euro
- 9 volledige maanden lidmaatschap = 67,50 euro
- 6 volledige maanden lidmaatschap = 45 euro
- 3 volledige maanden lidmaatschap = 22,50 euro.
Wat te doen indien u geen aanvraagformulier heeft ontvangen?
Neem contact op met de ACMP-CGPM. Bij voorkeur via e-mail naar: srt@acmp-cgpm.be. Vermeld hierbij uw naam, voornaam, geboortedatum, adres en het bankrekeningnummer (IBAN) waarop u wenst dat de syndicale premie wordt gestort.
De ACMP-CGPM zal zich dan wenden tot de diensten van de Eerste Minister en zal, na ontvangst van de nodige gegevens, zo snel mogelijk overgaan tot de uitbetaling van de premie. Dit zal uiteraard een vertraging met zich meebrengen!
Ter herinnering: de militair mag wettelijk slechts één enkele aanvraag tot uitbetaling van de syndicale premie indienen en slechts bij één representatieve vakorganisatie.