logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

60 % van het loon vanaf de 31ste ziektedag: gevolgen voor iedereen!

25/09/2018

60 % van het loon vanaf de 31ste ziektedag: gevolgen voor iedereen!

 

Enkele weken geleden kondigde de regering aan de wedde van de militairen te verminderen tot 60% vanaf de 31ste ziektedag (AGR).

Als u denkt dat die maatregel enkel de profiteurs treft, dan zit u er compleet naast! De gevolgen zijn dramatisch voor velen onder ons, zelfs voor de gelukkigen die nooit ziek zijn. Enkele voorbeelden:

 

Adjudant Carine R. is een jaar geleden gescheiden.Na een duur juridisch gevecht heeft ze het hoederecht over haar drie kinderen verkregen. Ze heeft het moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen want ze moet een deel van het huis aan haar ex (ingenieur bij Electrabel) terugbetalen, alsook de lening voor de SUV die het stel aangekocht heeft net vóór ze uit mekaar gingen.

Al jaren heeft Carine last van haar knieën als gevolg van de drukke beginjaren van haar carrière, waar ze missies vervuld heeft van Beli Manastir tot Kandahar. Ze zou een dubbele operatie aan de kruisbanden moeten ondergaan, maar dan moet ze per knie vier à zes maanden revalideren. Als ze zich laat opereren kan ze haar ex niet terugbetalen en verliest ze misschien het hoederecht over haar kinderen…

 

Soldaat Karim S. heeft er 148 dagen OVG in amper een jaar opzitten. Dankzij die opdracht verdient hij goed en daarom besluit hij met z’n vriendin, verkoopster in een boekenwinkel, een appartement te kopen. Ze hebben een afspraak bij de bank voor een lening. Ze hebben er alle vertrouwen in, want samen genieten ze een comfortabel gezinsinkomen. Bij de bank vangen ze bot want volgens de bankier kan Karim bij ziekte of ongeval niet alleen naar zijn operatiepremies fluiten, maar ook naar 40% van z’n wedde vanaf de 31ste dag afwezigheid. Zijn gegarandeerd inkomen bedraagt dus minder dan € 1.300 bruto. Onmogelijk om onder die voorwaarden een lening te krijgen.

 

Kapitein Walter B. zit met z’n handen in het haar want niemand wil vaker op de hindernispiste oefenen dan vereist. De mannen en vrouwen van zijn compagnie beseffen maar al te goed dat als ze een ernstige blessure oplopen ze bijna de helft van hun wedde kwijtspelen. Dat die nieuwe maatregel niet geldt bij een arbeidsongeval kan hij maar niet aan hun verstand brengen. Velen onder hen zijn immers bang dat ze het bewuste ‘model 150’ niet krijgen als ze gewond raken. Hij weet trouwens zelf ook dat een arbeidsongeval soms pas na een lange en moeilijke strijd erkend wordt…

 

Kolonel André V. staat doodsangsten uit nu bij hem een darmtumor ontdekt is. De resultaten van de biopsie zijn nog niet binnen, maar de chirurg heeft hem al op het hart gedrukt dat hij zich moet voorbereiden op een maandenlange strijd met chemo- en radiotherapie. André vraagt zich af hoe hij de hogere studies van z’n dochters zal kunnen betalen met al die medische kosten en maar 60% van z’n wedde.

 

Luitenant Nathalie A. is zwanger. Financieel is de komst van het kindje voor haar een zware dobber: ze moet de babykamer inrichten en massa’s spullen kopen. Bovendien heeft ze pech: door een complicatie moet ze peperdure medicatie innemen waar de ziekenkas niet in tussenkomt. Tot overmaat van de ramp krijgt ze vandaag van haar gynaecoloog te horen dat ze de 15 laatste weken niet zal kunnen werken. Als de regering geen uitzondering voor zwangere vrouwen maakt, zal Nathalie het equivalent van een volledige wedde verliezen vlak vóór de bevalling.

 

En u? Bent u er zeker van dat u nooit ernstig ziek wordt: een rug die vastzit, depressie, langdurige ziekte,..? En als het u overkomt, kunt u dan al uw rekeningen betalen met een luttele 60% van uw wedde? En zelfs al bent u nooit ziek, zult u ooit misschien een lening nodig hebben?


Terug