logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

Aanpassingen voor de fietsvergoeding

24/04/2017

Op vrijdag 21 april 2017 werd in het militair onderhandelingscomité een dossier behandeld met het oog op het wijzigingen van een aantal bepalingen betreffende de toekenning van een fietsvergoeding aan de militairen in het kader van de verplaatsingen voor het woon-werkverkeer.

Voortaan zal in het desbetreffende koninklijk besluit het bedrag van de fietsvergoeding vervangen worden door een verwijzing naar het bedrag dat voor het gebruik van de fiest door de belastingsadministratie elk jaar van belasting kan worden vrijgesteld. Dit betekent dat telkens wanneer de belastingsadministratie het bedrag voor de fiscale vrijstelling aanpast, de fietsvergoeding voor de militairen ook automatisch zal worden aangepast. Voor 2017 heeft de belastingsadministratie dit bedrag aangepast naar 0,23 euro. Hiermee zal de actuele fiestvergoeding in 2017 dus opgetrokken worden met 0,03 euro per kilometer.

In principe geldt deze nieuwe regeling vanaf de datum van publicatie in het Belgisch Staatsblad. Echter op vraag van de ACMP-CGPM werd een datum van invoering van de nieuwe bepalingen in het koninklijk besluit ingeschreven. Bijgevolg zou deze nieuwe regeling in voege moeten treden vanaf 01 juni 2017.

Behalve de aanpassing van de fietsvergoeding zelf, werd eveneens de definitie van een fiets aangepast. Hiermee wordt het voortaan mogelijk om niet enkel voor het gebruik van de traditionele fiets een fietsvergoeding aan te vragen, maar ook voor fietsen die eventueel voorzien zijn van een bijkomende (elektrische) aandrijving en waarvan de aandrijfkracht onderbroken wordt wanneer het voertuig een maximale snelheid van 25 km per uur bereikt. 

 


Terug