logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

Brief van een soldaat aan Sinterklaas

06/12/2017

Beste Sint,

Misschien dat u me niet kent, maar samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat u ieder jaar met uw boot veilig de Noordzee en Schelde kunt opstomen. En dat u zich met een gerust gemoed over de daken van de huizen kunt bewegen in de steden waar wij patrouilleren. Ten andere, andere ambtsgenoten zorgen er dan weer voor dat uw goede vriend de kerstman zich ieder jaar veilig met zijn rendieren doorheen het Belgische luchtruim kan verplaatsen.

Ik ben braaf geweest het voorbije jaar. Samen met alle collega’s heb ik netjes nogmaals de buikriem aangetrokken toen het Wetstraatgezelschap voor de zoveelste maal besliste om ons verder op zwart zaad te zetten. Ik heb me ook dapper vastgehouden aan mijn bretellen iedere keer wanneer er een nieuwe missie opgedragen werd, zonder dat er voldoende middelen tegenover gezet werden. Die bretellen zijn ten andere wel handig nu er geen plaats is om nog extra gaatjes in mijn riem te maken, zo kort is hij al geworden.

Mijn lijstje is niet echt kort dit jaar, beste Sint. En ik besef ook dat sommige zaken best duur zijn. Doch hey, er is toch al maanden sprake van een verdubbeling van het legerbudget!

Vooruit dan maar:

  • Een vat supersterke lijm, liefst van een industrieel formaat. Het is echt het enige dat ik me kan indenken dat alle uiteenvallende delen van het leger bijeen kan houden de komende jaren.
  • Een vloot T-70 x-wing starfighters, die van het type dat Luke Skywalker gebruikt in Star Wars. Na 40 jaar zijn we wel een beetje moe gespeeld met onze F-16’s; dat begrijpt u wel, hé Sint. Vergeleken met de joint strike fighters zijn de x-wings bovendien echt wel cool; sommigen kunnen zelfs onbemand vliegen. Doch de versie met een droïde-robot aan de stuurknuppel is ook wel best gaaf.
  • 22.408 km rood-wit afzetlint. Indien we Rusland’s landgrenzen afbakenen met fluorescerende tape, zal het Vladimir Poetin er misschien aan helpen denken zijn troepen aan gene kant van de grens te houden. Niet dat het evident zal zijn, doch als het lukt kunnen we mogelijk nieuwe Oekraïne’s en Krimsituaties vermijden. En hoeven we onze F16’s en landeenheden niet te ontplooien in de Baltische Staten.
  • Een teleportatie-machine zoals in Star Trek – ‘Beam me up, Scotty’. Een teletijdmachine om terug naar het verleden te keren zou onze job zo veel gemakkelijker kunnen maken! Khadaffi in Libië mee helpen omverwerpen zonder plan voor wederopbouw achteraf? Misschien liever niet. Meer dan een decennium als een kip zonder kop rondpikkelen in Afghanistan? U wilt het totale prijskaartje niet weten, beste Sint. Jarenlange inkrimpingen bij de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? Beter toch maar corrigeren vooraleer de IS-terroristen nog meer aanslagen plegen hier.
  • Graag ook meer chocolade in onze gevechtsrantsoenen. Maar dan wel met zilverpapier. Zodat we dit kunnen inzamelen en van de opbrengst de munitie kopen die we nu ontbreken.
  • Een stuk of vijf virtuele realiteitsbrillen. Deze zouden dezer dagen echt goed van pas kunnen komen, beste Sint. We zouden die aan elkaar kunnen doorgeven bij de defensiestaf. Na een lange en harde werkdag zou het immers fijn zijn om te ontsnappen naar een andere wereld. Zeker wanneer dat een euforisch universum zou zijn, waar er voor ieder probleem een eenvoudige oplossing bestaat. Ik bedoel dat universum dat steeds in de strategische plannen beschreven staat.
  • Een .22 long rifle. We hebben op zijn minst één wapensysteem nodig dat minder dan één miljoen kost. Dus zonder toeters en bellen. En ook liefst geen economische compensaties. Alhoewel beste Sint, als u mij een geweer van bij FN zou kunnen geven, dan is dat ook nog goed voor de werkgelegenheid bij ons.
  • 18 nachtkijkers. Eén voor ieder lid van de federale regering. Opdat ze snel licht in de duisternis zouden zien rond het toekomstplan van Defensie.
  • Ach ja, voordat ik het vergeet. Aangaande mijn bretellen. Zou het mogelijk zijn mijn 30.000 collega’s ook een stel te bezorgen? Zodat ook zij de rest van deze regeerperiode adequaat uitgerust zijn.

OK Sinterklaas, dat is het dan. Er zal voedsel voor uw paard aanwezig zijn in ieder kwartier. En warme melk en koekjes zullen we ook nog wel vinden. En maakt u zich geen zorgen om de toegang tot de kazernes: zolang die tientallen km nieuwe draadafsluiting niet geleverd is, zullen er nog wel voldoende gaten in de omheiningen zitten.


Terug

saint nicholas 1871339