logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

G1: overplaatsing aanvullingsvrijwilligers naar de categorie van de vrijwilligers van het beroepskader

20/01/2014

 De afgelopen dagen hebben heel wat van onze leden ons gecontacteerd m.b.t. de problematiek van de overplaatsing van de aanvullingsvrijwilligers en de kandidaten aanvullingsvrijwilligers naar de personeelscategorie van de vrijwilligers van het beroepskader. Dit is een gevolg van de uitvoering van het artikel 244 van het nieuwe statuut G1 op datum van 31 december 2013.

 Deze overplaatsing heeft zich voltrokken in functie van hun anciënniteit in de laatste graad op de dag vóór de inwerkingtreding van de desbetreffende bepaling. Hierbij werd geen rekening gehouden met ‘anciënniteitsverliezen’ die werden opgelopen door zij, die destijds geslaagd waren voor de testen om vrijwilliger van het beroepskader te worden.

Sinds 1 januari 2014 bekleden sommige van de ‘nieuwe’ vrijwilligers van het beroepskader, dankzij een ‘winst’ aan anciënniteit te wijten aan het niet in beschouwing nemen van eerdere anciënniteitsverliezen, een hogere graad. De vrijwilligers die destijds wel de testen met succes hebben afgelegd voelen zich dus benadeeld ten opzichte van de militairen, die nu ‘automatisch’ beroepsvrijwilliger zijn geworden.

 In de loop van de maand november 2013 heeft de ACMP-CGPM contact opgenomen met de militaire overheid om het probleem te melden. De overheid heeft toen verklaard op de hoogte te zijn van het probleem en deze te bestuderen.

 De vier representatieve vakorganisaties hebben op 20 december 2013, onder andere over dit onderwerp, een ontmoeting gevraagd met de minister van Landsverdediging.

 Ter gelegenheid van de ontmoeting met de minister op 14 januari 2014, werd het probleem door de vakorganisaties toegelicht.

 De problematiek is dus gekend en wordt door de ACMP-CGPM opgevolgd om een aanvaardbare oplossing te zoeken die als billijk wordt ervaren door iedereen. Van onze kant zullen we alle nodige initiatieven nemen om dit doel te bereiken. Hierbij rekenen we op een constructieve samenwerking met alle betrokken partijen.


Terug

beroepsvrijwilligers