logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Het vervolg van het syndicaal overleg over het ontwerp van reglement m.b.t. de PhEF

24/02/2014

Nadat de technische besprekingen over het ontwerp van reglement m.b.t. de uitvoering van de nieuwe sportproeven door de 4 representatieve vakorganisaties sinds 20 december 2013 werden opgeschort, komt er stilaan opnieuw beweging in het dossier.

Op 14 januari 2014 hebben de vakorganisaties een dringende ontmoeting gehad met de minister van Landsverdediging over de invoering van de Fysieke Evaluaties Fitness (PhEF).

Het resultaat van deze ontmoeting was dat de minister enkele duidelijke richtlijnen aan de Chef Defensie zou geven, om het overleg weer spoedig op te starten. Aanleiding voor het sociaal conflict was het eenzijdig terugschroeven van een eerder aangekondigd ‘recht op sport’ van minimum 3 periodes van 45 minuten sport per week tijdens de diensturen, in ruil voor strengere fitnessvereisten in het kader van de uitvoering van het nieuwe statuut G1.

Sinds vrijdag 21 februari 2014 werden de informele besprekingen met de vakorganisaties weer opgestart. Het is ongetwijfeld nog te vroeg om een duidelijk zicht te krijgen op het definitieve eindresultaat aangezien er nog minstens 2 technische vergaderingen zullen belegd worden alvorens het dossier rijp is om voorgelegd te worden aan het formeel overleg binnen de schoot van het Hoog Overlegcomité. Indien alles verloopt volgens plan, zal het dossier worden voorgelegd aan het Hoog Overlegcomité van 14 maart 2014.

Het positieve nieuws is alvast dat zowel de vertegenwoordigers van het personeel als de militaire overheid opnieuw ‘on speaking terms’ zijn. Een verdere evolutie in het dossier lijkt weer mogelijk te zijn. Nochtans willen we met deze boodschap het vel van de beer nog niet verkopen alvorens hij geschoten werd!

Wordt vervolgd…


Terug