logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Modernisering Gemend Loopbaan Concept en een nieuw statuut ‘Beperkte Duur’

14/01/2013

Op 25 oktober 2012 werd de aftrap gegeven om de bestaande wet van 27 februari 2007, die het statuut van militairen vastlegt, te moderniseren. Het welbekende “Gemengd Loopbaan Concept” (GLC) is opgenomen in het reglement A16 - G1. Tegelijkertijd werd er een nieuw statuut gepresenteerd, onder de naam “BDL” (Beperkte Duur – Durée limitée). Dit statuut is gekoppeld aan het gewijzigde en verbeterde reglement G1. Dit vraagt om een verduidelijking.

Zowel de politieke als militaire overheid hebben sommige opties herzien en andere keuzes gemaakt op het gebied van het personeelsbeheer. Daarom moest de G1 herzien en gecorrigeerd worden om een ‘nieuwe G1’ te bekomen samen met het nieuwe statuut BDL. Dit moet vóór 31 december 2013 (= ultieme datum van in werking treden van de huidige G1). Tegelijkertijd moeten de uitvoeringsbesluiten (om de uitvoering van deze twee statuten mogelijk te maken) worden gepubliceerd.

We kunnen hier onmogelijk de nieuwe G1 in detail bespreken, rekening houdend met de omvang ervan (+/- 300 artikelen). We beperken ons dus tot de essentiële elementen, waarbij we eerst nog even de doelstellingen van Defensie in herinnering brengen: een conceptuele oplossing bieden voor een reeks uitdagingen op het personeelsgebied met aandacht voor: verjonging, kwantiteit, kwaliteit, competentie, motivatie, operationaliteit, ... 

Krachtlijnen

- De statutaire invoering van de notie Vakrichtingen (VR). De competentiepools worden behouden als beheersmiddel.

- Een laterale werving zal voorzien worden voor de specifieke behoeften (bijvoorbeeld voor artsen en tandartsen). 

- Er zal een bijzondere werving van officieren Niv B (academische bachelor) voorzien worden. 

- De loopbaan van militaire experts (en deskundigen) wordt volledig opgeheven, evenals datgene wat ermee verbonden was: de vlakke loopbaan, verandering van loopbaan, de graden, ...

- Er wordt een statuut van Onderofficier Niv B (professionele bachelor) gecreëerd. Dit wordt toegankelijk via de normale en bijzondere werving. De OOffr Niv C en de vrijwilligers Niv D in het bezit van het vereiste diploma, zullen er eveneens toegang toe krijgen via een promotie op diploma. Hier beoogt men vooral technisch personeel die dan kan genieten van een versnelde en vlakke loopbaan, startend vanaf de graad van 1SgtMaj tot en met deze van AdjtChef. Om de graad van AdjtMaj te verwerven wordt er niet afgeweken van de huidige statutaire bepalingen.

- De invoering van de geschiktheidscategorieën (A, B, C en D), gebaseerd op het tijdelijk of permanent verlies van de medische geschiktheid, de professionele geschiktheid (door middel van de post-beoordeling) en/of de fysieke geschiktheid (door middel van sportproeven). Een overgang naar een andere VR kan indien men de geschiktheidscategorie C bekomt op basis van de fysieke of medische geschiktheid.

De geschiktheidscategorie D kan leiden tot verlies van de hoedanigheid van militair. Enkel de minister kan een beslissing nemen, in voorkomend geval, na de beroepsprocedure. Er zal een speciale regeling worden uitgewerkt ten behoeve van de militairen op minder dan vijf jaar van hun pensioen, zodat zij in sommige gevallen niet direct de dienst dienen te verlaten.

In geval van een geschiktheiscategorie D ten gevolge van een dienstongeval in dienst en door de dienst, zal de mogelijkheid geboden worden om een interne overgang te maken als burger bij Defensie. De structurele interne overplaatsing, waarbij zo’n 10.000 burgerbetrekkingen voorzien waren binnen Defensie (voorstel van 2007), is geschrapt.

De huidige militairen worden allemaal beschouwd als geschiktheidscategorie A bij overgang naar de nieuwe G1. Vanaf het in werking treden van het nieuwe statuut G1 kan de algemene geschiktheidscategorie verder evolueren zoals voorzien. Bij wijze van overgangsmaatregel zal voor de militairen ouder dan 44 jaar of met tenminste 25 jaar dienst, alleen de post-beoordeling en/of de medische geschiktheid van de militairen kunnen leiden tot een gechiktheidscategorie D. Voor de fysieke geschiktheid behouden de militairen vanaf het in werking treden van de nieuwe G1 gedurende een periode van 5 jaar de geschiktheidscategorie A. Dit zal de mogelijkheid bieden aan het individu om gedurende een periode van 5 jaar de basisconditie op peil te brengen of te behouden.

- De externe mobiliteit zal alleen nog de overplaatsing, de beziging en de beroepsomschakeling omvatten. De professionele heroriëntering wordt gehandhaafd als afzonderlijke regeling, gezien het beperkte succes.

- Het verlies van de hoedanigheid van militair wordt mogelijk na 21 dagen onwettige afwezigheid. Er wordt echter een speciale procedure voorzien om dit te vermijden.

- De inhouding op de wedde van maximum 5% (gedurende Max 1 maand) blijft behouden als statutaire maatregel.

 

Tot op heden is dit een wetsontwerp! Er is nog  niets definitief! Bovendien moet de uitvoering nog verder worden  uitgewerkt.

- De nieuwe G1 zal niet meer het eenheidsstatuut zijn van weleer. Bepaalde statuten (EVMI, Hulp-kaders,…) worden behouden, maar andere worden wel afgeschaft: de gelijkgestelde officieren, onderofficieren en vrijwilligers. Deze worden allemaal opgenomen in het beroepskader en dit met behulp van overgangsmaatregelen. Er zal een spilleeftijd worden vastgelegd, teneinde al dan niet bevorderingsmogelijkheden aan te bieden en dit in functie van de nog resterende rendementsperiode binnen Defensie.

- Na enkele wijzigingen, zullen de wettelijke bepalingen van het huidige statuut van kandidaat-militairen, deze van de G1 vervangen.

- De initiële militaire loopbaan, alsmede het oriëntatieproces (en alle begrippen in verband met het beroemde oriëntatiepunt: na 10, 11 of 12 jaar), worden verwijderd. De loopbaan van de beroepsmilitair“in één enkele periode”, blijft behouden van de dag van inlijving tot aan het pensioen.

- De bevordering na sollicitatie, dat hernomen was in het GLC, teneinde te kunnen bevorderen in bepaalde graden, werd geschrapt. De bevorderingscomités blijven behouden.

- Er wordt een nieuwe deelstand voorzien: Militaire bijstand. Bijgevolg wordt de militair in de toekomst ook financieel vergoed in geval van een militair samenwerkingsprogramma (toelage van 5/1850 en een vergoeding van 31.29 €).

- De tijd tussen een ontslag en een eventuele re-integratie in de getalsterkte zal verlengd worden van één jaar naar drie jaar. Dit laat een zekere beheerssouplesse toe, door gevormde en ervaren militairen terug op te nemen binnen Defensie, tot drie jaar nadat zij zelf hun ontslag vroegen en bekomen hebben.

BDL

G1 BDL ORBAN DanielHet BDL-statuut voorziet in een militaire loopbaan voor een beperkte duur (Min 6 jaar en Max 8 jaar, met in sommige gevallen een mogelijke verlenging). De leeftijdsgrens van toetreding werd vastgelegd op Max 28 jaar voor het personeel Niv A en Niv B en op 26 jaar voor het personeel Niv C en Niv D.

BDL-militairen kunnen dus zowel officieren, onderofficieren als vrijwilligers zijn.

De statuten worden opgenomen in de nieuwe G1, waarin een reeks afwijkingen worden voorzien met eigen statutaire bepalingen.

Binnen dit statuut wordt eveneens de overgang en de sociale promotie opgenomen. De overgang naar het beroepsstatuut (nieuwe G1) zal mogelijk zijn onder bepaalde voorwaarden. Als de overgang naar het beroepsstatuut niet mogelijk zou blijken, zal er een outplacement regeling worden uitgewerkt. In sommige gevallen met toekenning van een reclasseringspremie.


Terug

G1 BDL O1