logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Ontmoeting met de CHOD op 19 oktober 2012

21/10/2012

Op 19 oktober 2012 vond de eerste informele ontmoeting plaats tussen de huidige Chef Defensie – Generaal vlieger G. Van Caelenberge - en de verschillende vakbonden.

 

Hoe ziet de CHOD de realisatie van het regeerakkoord?

 

Het regeerakkoord Di Rupo I herneemt onder meer de volgende belangrijke zin: Wat het personeel betreft, zullen de staven en de hogere kaders gerationaliseerd worden. De operationele eenheden zullen gevrijwaard blijven.

Om het personeelsluik uit het regeerakkoord te kunnen realiseren moet men uiteraard rekening houden met de toegekende budgettaire middelen.

Het goede nieuws is dat wat de structuur van Defensie betreft, het personeelsobjectief van 32.000 mensen zal behaald worden zonder bijzondere maatregelen. Met andere woorden de natuurlijke afvloeiing door vroegtijdige uitstroom (attritie), door pensionering, e.d. zal er voor zorgen dat we automatisch op 32.000 mensen gaan uitkomen tegen 2015.

Het ligt binnen de bedoelingen van de CHOD om voor de komende periode de structuur van Defensie te kunnen stabiliseren. Tenzij, er vanuit de regering grote veranderingen m.b.t. de personeelsenveloppe of het budget worden opgelegd.

Om de structuur van Defensie te kunnen stabiliseren, moet er worden overgegaan tot een aanzienlijk aantal aanwervingen. Zo zullen er volgend jaar 1.830 aanwervingen plaatsvinden, waaronder 1.700 militairen en 130 burgers.

Een ander objectief die het personeel aanbelangt, is de verdere ontwikkeling van een defensie met een soepele en een dynamische structuur, die kan omgaan met een doorgedreven internationale samenwerking. Dit betekent dat het personeel in zekere mate moet “exporteerbaar zijn” waarbij een aantal sleutelwoorden moeten bestaan zoals beroepsfierheid, kennis en motivatie. Actueel is het echter nog te vroeg om goed te kunnen inschatten wat de precieze impact zal zijn op het personeel. Maar de CHOD verzekerde ons dat hier ongetwijfeld bijzonder veel aandacht zal worden aan geschonken.

Mensen die een toekomstig kort dienstverband aangaan, moeten de kans krijgen om dat verband op langere termijn door te trekken. Maar ook als ze meer ervaring opgedaan hebben moeten ze kunnen doorgroeien naar de hogere kaders. De komende weken zal onder meer duidelijk worden hoe dit er concreet zal moeten gaan uitzien. Vanaf 25 oktober 2012 starten hierover de eerste technische besprekingen met de vakorganisaties die zullen leiden tot een aantal ingrijpende(?) wijzigingen aan de statuten van het personeel.

 

Investeringen

 

Tot 2011 heeft Defensie quasi geen investeringen kunnen uitvoeren in nieuw materieel. Voor dit jaar is men erin geslaagd om deze situatie te doen stoppen. Niettegenstaande zowel ons land als de rest van Europa zich in een slechte economische toestand bevinden, werden er in maart 2012 beslissingen genomen die Defensie toelaten om zowel dit jaar als in 2013 en 2014 de nodige investeringen te kunnen uitvoeren.

Op het vlak van de investeringen werden voor dit jaar reeds 19 van de 20 aanvragen voor voorafgaandelijk akkoord door de ministerraad goedgekeurd. 106,5 miljoen Euro aan programma’s werden reeds vastgelegd en nog eens 136,5 miljoen Euro aan bestekken werden inmiddels gepubliceerd. M.a.w. voor dit jaar gaan de broodnodige investeringen de goede richting uit.

Verder zal een beleidsplan voor de komende jaren worden uitgewerkt, die de richting zal aangeven waarnaar Defensie op langere termijn zal evolueren.

 

Budget

 

Het budget van Defensie blijft echter zorgen baren. Rekening houdend met de index heeft Defensie t.o.v. het jaar 2000 ongeveer 20% minder budget dan wat er destijds in het vooruitzicht werd gesteld.

Het regeerakkoord van 2011 legt ook de basis voor verdere besparingen binnen Defensie. Het einde van de besparingen is volgens de CHOD nog niet in zicht. Generaal Vlieger G. Van Caelenberge is van oordeel dat indien de Regering maatregelen neemt om nieuwe besparingen door te voeren, het voor Defensie moeilijk, zo niet onmogelijk wordt om aan de kant te blijven staan.

Een meer gedetailleerde toelichting zal u kunnen lezen in de volgende uitgave van De Schildwacht van november 2012.

 


Terug