logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Nieuwe regeling voor de DO Flex

09/09/2022

Eindelijk!
De nieuwe regeling voor de DO Flex

Een jaar nadat de overheid de herziening van de flexibele dienstontheffing (DO Flex) aangekondigd heeft en bijna negen maanden nadat de wijziging in december 2021 geformaliseerd werd in een dienstnota, is er eindelijk witte rook: er is een nieuwe regeling voor de DO Flex!

 
De aanleiding
Ter herinnering: met de nota van 24 december 21 werd de uitbetaling van het ‘krediet DO Flex’ stopgezet vanaf 1 januari 2022 en werd de voeding van de ‘pot’ DO Flex met verlof, dienstontheffingen en gepresteerde (over)uren vanaf dezelfde datum eveneens beëindigd. Tegelijk werd er aangekondigd dat er vanaf het begin van 2022 een nieuw systeem voor de  uithuizigheid (dienstontheffingen uithuizigheid – DO UTH) opgestart zou worden. Deze aanpassingen staan dus nu – eindelijk – op de rails.
 
De nieuwe regels voor de DO Flex en DO UTH
 
Dit zijn – in synthese - de nieuwe spelregels die dus vanaf heden van toepassing zijn:
  • DO uithuizigheid (DO UTH) vanaf 1 januari 2022
    De DO UTH opgebouwd vanaf 1 januari 2022 kan vanaf nu enkel nog in tijd verbruikt worden en dit alleen nog tijdens de loopbaan. De opname in blok op het einde van de loopbaan is NIET langer mogelijk. Het maximum verbruik bedraagt 152 uren (voor onderofficieren en vrijwilligers) of 20 dagen (voor officieren) per twee kalenderjaren.
 
  • Wat betreft de reeds opgespaarde DO Flex en DO UTH
    • De DO Flex opgespaard vóór 1 januari 2022
      Het reeds opgespaarde krediet DO Flex van vóór 1 januari 2022 kan verder in tijd verbruikt worden, volgens hetzelfde maximum als vermeld in de vorige bullet.
    • De reeds opgespaarde DO Flex en DO UTH (van vóór 1 januari 2022) die NIET in tijd opgenomen kunnen worden vooraleer u Defensie verlaat, zullen automatisch uitbetaald worden bij het definitief verlaten van het leger.
      Deze uitbetalingsregeling geldt ook voor zij die Defensie ondertussen verlaten hebben sedert 1 januari 2022.
 
Het reglement TRAVARB zal overeenkomstig deze regels aangepast worden.
 
Meer details vindt u in de nota van DGHR betreffende de 'Opnamemodaliteiten en uitbetaling (van de) flexibele dienstontheffing en dienstontheffingen uithuizigheid'.

 


Terug

c4e