logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Spoedbijeenkomst met de CHOD

22/11/2015

De Chef Defensie heeft op zondag, 22 november 2015, de syndicale organisaties uitgenodigd voor een informatiebriefing over de actuele veiligheidscontext en de ontplooiing van militairen op het Belgisch grondgebied.

Tijdens deze ontmoeting werden meerdere punten aangehaald, zonder bepaalde details prijs te geven. Onderwerpen zoals het wettelijk kader, de inzetregels, de organisatie van de bevelvoering, de uitrusting en de permanente ondersteuning, werden besproken. De verschillende partners rond de tafel hadden lof voor de ‘reactiviteit’ van het militair personeel. ‘Om 02.30 uur hebben wij de vraag ontvangen om ons te ontplooien. Om 06.00 uur was het personeel onderweg’ verduidelijkt Luitenant-Generaal Marc Compernol, Chef van het stafdepartement Operaties en Training.

De huidige samenwerking tussen Defensie en de Federale Politie is gebaseerd op het protocolakkoord van 17 januari laatstleden. De ontplooide militairen zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving inzake de wettelijke zelfverdediging. Zij mogen echter geen gebruik maken van letale wapens voor de bescherming van goederen of gebouwen.

Politie en Defensie zijn soms in gemengde groepen aanwezig in het straatbeeld. Zij ontvangen allen dezelfde informatie, maar de taken van de militairen worden door de politie toegewezen. Om dit te doen heeft Defensie van het crisiscentrum van de regering tot de kleinste commandopost van de politie een verbindingsofficieren gedetacheerd.

Tijdens deze zondagsbriefing werd eveneens de uitrusting aangehaald. De militaire uitrusting is vergelijkbaar met deze van de politie voor wat bv. de communicatie betreft. Het radiosysteem ASTRID werd verdeeld. Verder zijn de militairen uitgerust met letale en niet-letale wapens.

Actueel zijn er twee militaire kwartieren voorzien voor het logement: Peutie en Brasschaat. Hiervoor werd onder meer een sportcomplex ingericht om honderden militairen te kunnen ontvangen. ACMP-CGPM heeft de Chef van Defensie herinnerd aan de armtierige infrastructuur te Peutie. Generaal Van Caelenberge heeft bevestigd dat hij rekening wil houden met het comfort van de militairen, die terugkomen na een lange dag van patrouilleren.

Volgens Luitenant-Generaal Marc Compernol is de rotatie van het personeel de verantwoordelijkheid van de tactische chef ter plaatse. De militairen die in reserve worden gehouden voor hun ontplooide collega’s bevinden zich in een vaag pecuniair statuut. Zij weten nog niet of zij voor hun beschikbaarheid buiten het militair kwartier een vergoeding zullen ontvangen.

Ondanks deze informatiebriefing zullen er zonder twijfel nog andere vragen rijzen. Wij vragen bijgevolg aan onze lokale afgevaardigden en onze leden om ons de bezorgheden van de betrokken militairen over te maken. Het Vast Secretariaat van de ACMP-CGPM zal niet nalaten om deze vragen over te maken aan de bevoegde militaire overheid.

In de huidige context heeft Generaal Van Caelenberge ook gewezen op het positieve imago voor Defensie en het belang ervan. Hiermee tonen wij aan de bevolking en zelfs aan politici dat het leger weldegelijk nog een nut heeft. ‘Ik hoop dat we het verder afglijden van de budgettaire situatie binnen Defensie, die reeds aan de gang is sinds de val van de Berlijnse muur, eindelijk kunnen omkeren.’


Terug

IMG 1727