logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Open brief aan minister van Defensie Sander Loones

13/11/2018

Geachte excellentie, u heeft gisteren bij Koning Filip de eed afgelegd als nieuwe minister van Defensie. Vandaag heeft de militaire vakbond ACMP-CGPM enkele suggesties voor u. Deze geven u houvast voor de rest van deze legislatuur.

 

- Herstel het vertrouwen in de defensieleiding

Als personeel écht het belangrijkste kapitaal is, dan verdienen de militairen fatsoenlijke en serieuze arbeidsvoorwaarden.

- Maak de ‘Strategische visie’ toekomstbestendig

De militairen spreken van een ‘strategische luchtspiegeling’. Niemand gelooft erin want de realiteit van de laatste vier jaar was 600 miljoen aan besparingen en 4.000 militairen minder.

- Zet het leger niet in ter stimulering van de politieke gemoedsrust

Er werd jarenlang ingeteerd op het aanwezige materieel en personeel. Wij hopen dat u voldoende realiteitszin aan de dag gaat leggen als het erop aankomt om troepen in te zetten.

- ‘Meer doen met minder’ is niet meer geloofwaardig

U moet de balans herstellen tussen de ambities en de middelen in materieel en het personeel van het leger.

- Vergeet het jubeljargon

De militairen geloven de afkondigingen over hoe goed het gaat in het leger niet meer. Het komt niet overeen met hun dagelijkse realiteit. Militairen verdienen een leiding die het lef heeft zijn verantwoordelijkheid op te nemen en de dingen bij naam te noemen.

- Doe iets aan de ‘spreadsheet-terreur’

De finaliteit van het leger is niet om besparingen uit rekenbladen te persen maar een voldoende aantal goed uitgeruste en getrainde militairen inzetten.

De waarde van de krijgsmacht wordt gemeten aan de hand van één maatstaf: de waarde van haar soldaten.

 

Tot slot nog dit weetje: de grootste kracht aan het werk binnen de defensiestaf is inertie...

Als militaire vakbond ACMP-CGPM hopen we u met dit korte overzicht te helpen uw ambt te kunnen dragen. België, zijn bevolking en het leger verdienen uw loyaliteit en inzet. U kunt dan op de onze rekenen volgens het welgekende principe: boter bij de vis.

 

Voor de volledige versie van de open brief klik hier


Terug

Orban Daniel 313