logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde

Sex, Lies, and Videotape

28/09/2018

Neen, dit artikel gaat niet over de film met de gelijknamige titel. Ook niet – misschien tot spijt van sommigen – over seks. Maar wel over leugens, een videofilmpje en minister Vandeput. Drie thema’s die te maken hebben met de grote manifestatie die vandaag 28 september 2018 plaatsvond in Brussel.
 
Meer dan 10.000 federale ambtenaren, politiemensen, brandweermannen en militairen betoogden er tegen de nieuwe ziekteverlofregeling die de regering wil invoeren. Hiermee zou onze loonregeling bij ziekteverlof gewijzigd worden: militairen zouden niet langer hun volledig loon doorbetaald krijgen na de eerste maand ziekteverlof. Ze zouden vanaf de 31e dag terugvallen op de gewone ziekte-uitkering van 60% van de volledige wedde. Weliswaar zouden er uitzonderingen voorzien worden, doch het is echter nog compleet onduidelijk hoe deze in de praktijk gerealiseerd gaan worden.
 
Na de geplande catastrofale verhoging van de pensioenleeftijd is dit een tweede zware aanslag op korte tijd op het statuut van de militairen. Vandaar dat de maat vol was voor ons. En vandaar dat de militaire vakbond ACMP-CGPM, samen met de collega’s van de neutrale politievakbond NSPV-SNPS, als één groep zijn ongenoegen kenbaar gemaakt heeft, zowel op straat als bij de medewerkers van vice-eerste minister Jambon en minister Vandeput.
 
Waarmee we dus aanbeland zijn bij onze defensieminster. En bij leugens. Want die twee zaken gaan tegenwoordig samen. Wanneer wij het tegenover Steven Vandeput hebben over een aantal van de voornaamste knelpunten bij het leger, met name de onvoldoende instroom van jonge rekruten, de sterk dalende effectieven, jonge kaders die massaal Defensie verlaten, de catastrofale pensioenbeslissing en, nu, het sollen met zieke militairen, dan zegt minister Vandeput dat “de vertegenwoordiger van ACMP een heel pak leugens opeen stapelt”…
 
Op welke planeet leeft die minister eigenlijk? Heeft Steven Vandeput nu compleet de voeling met de realiteit verloren? Het volstaat toch om even zijn oor te luister te leggen op de werkvloer en om even de wervings- en vertrekcijfers van zijn eigen defensiestaf op te vragen, om vast te stellen dat hijzelf de bal compleet misslaat.
 
Beste minister, uw reacties en communicatie beginnen echt pijnlijk te worden. Hoeveel militairen zouden u nog geloven? Dit brengt ons bij de videotape, met name de link naar de video van de VRT waarin onze bewindsman (?) de pedalen opnieuw verliest en het licht van de zon ontkent:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/28/dovemansgesprek-tussen-vandeput-en-militaire-vakbond-onzin-of/
 
Wat er ook van het gedrag van minister Vandeput zij, de ACMP-CGPM zal blijven vechten voor een correcte ziekteverlofregeling voor de militairen. En deze regeling moet rekening houden met het onweerlegbaar gegeven dat door de aard van het beroep, de gevaren bij inzet en trainingsactiviteiten en door de inzetomstandigheden, de kans op een ongeval of ernstige blessures een stuk groter zijn dan de doorsnee werknemer. Militairen mogen dus niet gestraft worden omdat ze gekozen hebben voor een beroep met een hoog risico ten dienste van de staat en samenleving. Hiervoor zal de ACMP-CGPM blijven ijveren!
 
En nu nog hopen dat Steven Vandeput van zijn vreemd planeetje kan afgeraken…

Terug

RH5