logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Welkom bij het Mexicaans leger op Belgische bodem

14/01/2015

Aan de hand van een nota van 23 december 2014 geeft de Chef Defensie te kennen welke maatregelen er dienen genomen te worden, om de nieuwe besparingen bij Defensie concreet vorm te geven. Voor 2015 dient onder meer 227 miljoen euro bespaard te worden ten opzichte van het initieel te verwachten budget.

Een zeer opvallende maatregel is de aanzienlijke vermindering van het aantal aanwervingen, die voor 2015 zullen beperkt worden tot een maximum van 660 militairen waarmee we een historisch dieptepunt bereiken. Vanuit diverse scholen en opleidingscentra vernemen we inmiddels dat de verdeling van de nieuwe aanwervingen er als volgt zou uitzien:

-          150 Officieren

-          300 à 350 Onderofficieren

-          150 Beroepsvrijwilligers

Onze huidige Defensie telt tot op vandaag nog steeds om en bij de 30.000 militairen in actieve dienst. Uit een reeds eerder uitgelekt defensieplan kort na de zomer van 2014, kon de militaire vakbond ACMP-CGPM al opmaken dat: om over een leger van 25.000 militairen te beschikken tegen 2023, er minstens 2.000 militairen per jaar moeten aangeworven worden.

Met de rekruteringscijfers die nu voorliggen en rekening houdend met het structurele karakter van de aan Defensie opgelegde besparingen, stevenen we af naar een leger dat quasi onvermijdelijk onder de 20.000 militairen zal terechtkomen.

Wat opvalt in de verdeling van de aanwervingen is het bijzonder lage cijfer voor de beroepsvrijwilligers. De minister heeft reeds meerdere malen herhaald dat hij geen voorafnames wenst te doen op het Strategische Plan die in het voorjaar moet worden voorgelegd aan de regering. Toch kan de ACMP-CGPM zich niet van de indruk ontdoen dat met deze dramatisch lage rekruteringscijfers in de categorie van de beroepsvrijwilligers in de feiten door de Chef Defensie al een voorafname gebeurt op de toekomstige structuur van de Krijgsmacht. Het is vooral bij de Marine – en de Landcomponent dat de lage instroom aan beroepsvrijwilligers een zeer zware impact zal hebben op de operationaliteit van deze eenheden. Zo zullen er bijzonder snel een reeks spookeenheden ontstaan, die naderhand gedoemd zullen zijn om te verdwijnen.

Een andere opmerkelijke vaststelling is het feit dat de ‘kleine investeringsmiddelen’ voor 2015 volledig geschrapt worden! Dit heeft onder meer tot gevolg dat de dagelijkse werking van heel wat eenheden en diensten in het gedrang zullen komen. Zo worden er actueel geen middelen voorzien om bijvoorbeeld nieuwe honden aan te kopen aan gemiddeld 2.000 euro per hond, waardoor zelfs de bewaking van de eigen kazernes in het gedrang dreigt te komen. Dit terwijl in politieke kringen gedacht wordt om meer militairen in te zetten voor bijvoorbeeld bewakingsopdrachten bij evt. verhoogde terreurdreiging.

Maar ondertussen blijft de Chef Defensie rustig doorvliegen voor een bedrag van meer dan 500 euro per uur en dit gedurende minstens 50 vlieguren per jaar …


Terug