logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Ontmoeting met Minister Steven Vandeput

07/10/2015

Op dinsdag 6 oktober 2015 (PM) vond een ontmoeting plaats tussen de 4 representatieve vakorganisaties en de minister van Defensie Steven Vandeput. Hieronder leest u meer over het ‘hoe’ n het ‘waarom’.

Enkele weken geleden - op 18 september 2015 – vond een onderhandelingscomité plaats onder leiding van de ‘vertegenwoordiger’ van de minister. Op de agenda stonden 3 aparte onderhandelingsdossiers waarvan 1 dossier op het akkoord van de vier representatieve vakorganisaties kon rekenen. Het betrof een dossier m.b.t. de verlenging van de begeleidingsmaatregelen voor het personeel, waarvan hun eenheid getroffen werd door het transformatieplan van 2009 gekend onder de naam ‘het plan De Crem’.

Daarnaast werden 2 andere ‘kleinere’ dossiers aan de onderhandeling voorgelegd. Deze dossiers hadden tot doel om een aantal zeer punctuele aanpassingen uit te voeren aan het in 2013 onderhandelde statuut van de militairen, beter gekend onder de naam ‘G1’.

De vier vakorganisaties hebben n.a.v. deze twee laatste dossiers de onderbreking van de onderhandelingen gevraagd en wilden een ontmoeting met de minister van Defensie, alvorens de besprekingen verder te zetten. Reden: als representatieve vakorganisaties ervaren we steeds meer dat bepaalde verzuchtingen en problemen vanuit de kant van het personeel niet opgelost geraken, terwijl de overheid wel nog regelmatig kleinere dossiers op tafel legt om een aantal punctuele aanpassingen uit de voeren aan het statuut van de militairen. Het kan voor ons niet zijn dat we enkel het verlanglijstje van de overheid afwerken, terwijl er steeds meer elementen zijn die het personeel beginnen te ergeren en waarvoor de dialoog niet of nauwelijks opgestart wordt. Daarom wilden we aan de minister vragen om zo spoedig mogelijk werk te maken van een inventaris van een aantal syndicale verzuchtingen, die op korte -, middellange – of op langere termijn worden uitgewerkt.

In tegenstelling tot wat inmiddels her en der te horen viel, had de ontmoeting a priori niet tot doel om de druk te verhogen omwille van het uitblijven van Strategisch Plan. Wat ACMP-CGPM betreft willen we uiteraard wel dat het besluitvormingsproces voor een degelijk Strategisch Plan zou versneld worden. Maar tot nader order is dit een proces dat zich in regeringskringen afspeelt. Dit neemt niet weg dat iedereen binnen Defensie steeds meer geconfronteerd wordt met een vorm van immobilisme in tal van domeinen die men te pas en te onpas toeschrijft aan het uitblijven van duidelijke strategische objectieven voor de toekomst. Het uitblijven van het Strategisch Plan kan dus niet langer een dekmantel zijn om de dagdagelijkse en vaak zeer hinderlijke situaties dringend aan te pakken.

Ongeacht hoe het strategisch plan er ook mag uitzien, het wordt tijd dat er op het vlak van de personeelsstatuten enkele initiatieven worden genomen en enkele anomalieën in onze bestaande statuten worden rechtgetrokken. Een goed sociaal overleg moet ruimte laten om vooruitgang te boeken in tal van domeinen, waaronder ook deze die het personeel aanbelangen.

Tot besluit van de vergadering heeft de minister op 6 oktober 2015 voorgesteld om de eerder opgeschorte besprekingen te hervatten op 16 oktober 2015 met als voorwaarde dat er tegen dan ook een duidelijke kalender kan worden voorgelegd om met behoorlijk gemandateerde vertegenwoordigers van de overheid de besprekingen aan te vatten over alle verzuchtingen die actueel bij de 4 representatieve organisaties én bij de overheid leven en die we de komende maanden of tijdens de rest van de legislatuur willen aanpakken. De minister heeft er zich eveneens toe geëngageerd om vóór het einde van het jaar een opvolgingsvergadering vast te leggen, teneinde de voortgang der werkzaamheden te kunnen evalueren. Verder heeft de minister ons laten weten dat hij er zal op toezien om niet de fouten te maken uit het verleden waarbij de vakorganisaties voor voldongen feiten worden geplaatst indien er echt belangrijke veranderingen op ons afkomen, die de ganse militaire gemeenschap kunnen treffen.

De meer inhoudelijke materies waarover de vakorganisaties een grondige sociale dialoog willen voeren, zullen toegelicht worden in de eerstvolgende edities van De Schildwacht.


Terug

2015_10_06_Meeting_MOD