logo acmp cgpm
dé militaire vakbond

NL

FR

EN

Zoek een afgevaardigde - POC

Reactie op uitblijven bevorderingscomités

29/07/2015

Net zoals heel wat militairen hebben we als militaire vakbond op 28 juli 2015 kennis genomen van de Flash Defensie Nr. 5. Hierin kondigen zowel de Chef Defensie als de minister van Defensie hun beslissing aan inzake het organiseren van de bevorderingscomités.

Zoals men kan vaststellen zal er in 2015 geen bevorderingscomité georganiseerd worden. In de aangehaalde Flash Defensie wordt geen eigenlijke motivering weergegeven waarom het eerstvolgende bevorderingscomité pas in 2016 mag worden verwacht.

Al naargelang met wie men spreekt komt men tot de vaststelling dat diverse elementen aan de basis liggen van deze beslissing. Het meest gekende argument dat wordt ingeroepen is het uitblijven van het Strategisch Plan. Dit is inmiddels zowat dé dooddoener in eender welke discussie.

De realiteit is echter dat de oorsprong van steeds meer maatregelen met directe impact op het personeel moet gezocht worden bij de moeilijke budgettaire situatie waarin Defensie zich momenteel bevindt. Blijkbaar is de ruimte om nog bevorderingen toe te laten in de categorie van de Hoofd Onderofficieren en Hoofd Officieren onderhevig aan zowel de budgettaire situatie als aan de bestaande en te verwachten personeelsstructuur. Men mag dus duidelijk stellen dat: de bevorderingskansen ‘conjunctuur’ gevoelig zijn en bijgevolg als onrechtvaardig worden ervaren door heel wat militairen.

Voor ACMP-CGPM toont deze situatie nog maar eens aan dat het hoog tijd wordt om het bevorderingssysteem binnen Defensie grondig te herbekijken door deze veel minder ‘conjunctuur gevoelig’ te maken.

De ACMP-CGPM heeft alvast aan de minister gevraagd om na het verlof een grondige dialoog op te starten, waarbij bepaalde zaken zoals de ‘bevorderingen van de militairen’ fundamenteel worden herdacht.


Terug

bevordering